Anna Jansson

Foto: Anna-lena Ahlström

Foto: Anna-Lena Ahlström

”Författaren Anna Jansson kommer till ett par skolor i Raseborg fredag 3 oktober, till Karelia och till Knipan lördag 4 oktober 2014! ”

Anna Jansson född 1958 i Visby, är en svensk författare och sjuksköterska. Hennes deckare med Maria Wern som kriminalinspektör utspelar sig i huvudsak på Gotland där Anna Jansson växte upp. De har översatts till ett stort antal språk. 2008 blev Janssons bok Främmande fågel teveserie med Eva Röse i huvudrollen. Förutom kriminalromaner har Anna Jansson skrivit böcker i vårdetik och ett antal barnböcker för Bonnier utbildning, samt ett Fantomenäventyr (publicerat i Fantomen nr 14/2009). 2010 kom Anna Jansson ut med det första delarna i en serie barnböcker på Rabén & Sjögren. Huvudperson är Emil Wern- detektiv, son till Maria Wern. Serien kommer att omfatta minst tolv böcker.

1979 flyttade hon till Örebro för att utbilda sig till sjuksköterska. Där blev hon kvar och var  i många år verksam inom sjukvården. Vid sidan om sitt författarskap föreläser Anna Jansson i etikfrågor runt om i landet.

År 2000 kom debutromanen Stum sitter guden. Där lanserades kriminalinspektör Maria Wern, som sedan dess har varit huvudperson i en lång rad kriminalromaner. I många av böckerna kombinerar Anna Jansson sin uppväxtmiljö på Gotland med sina erfarenheter från arbete inom sjukvården och intresset för etiska dilemman.

Serien om Maria Wern har blivit mycket framgångsrik – både i Sverige och utomlands – och har sålt i närmare 2 miljoner exemplar. Främmande fågel nominerades 2006 till Glasnyckeln för bästa nordiska deckare, och böckerna har också gjort succé som tv-serie med Eva Röse i huvudrollen. Sommaren 2012 gick Inte ens det förflutna upp på bio.

2010 debuterade hon som ungdomsboksförfattare på Rabén & Sjögren med en serie spänningsböcker med Maria Werns son Emil i huvudrollen. Hennes böcker finns utgivna i fler än tio länder.

Läs mer om Anna Jansson:

http://thriller.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Jansson
http://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/J/Anna-Jansson/