Benjamin Laustiola

Namn: Benjamin Laustiola
Född: 1971
Familj: dotter
Bosatt: Helsingfors
Utbildning: Teaterhögskolan
Publicerat:

  • Nattens väktare, kriminalroman, 2011 (Söderströms)
  • Mörkrets änglar, kriminalroman, 2014 (Scriptum)
  • Lindgren-taxichaufför, 2011 (KSF-media)
  • Kåserier i Hbl (55st) 2008-10
  • Bloggtexter, Hbl (c.100st.), 2012
  • Kolumner (20st.), Iltasanomat 2013-14

På kommande:
Pjäs: Efter festen. Premiär 6.11.2014 på ÅST.
Kriminalroman

Benjamin Laustiola utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Helsingfors i mitten på nittiotalet. Han jobbade som freelancer några år bl.a. på Lilla Teatern i Helsingfors, på Växjö regionteater i Sverige, på Totalteatret i Tromsö i Norge samt medverkade i några tv-serier i Finland och Sverige.

Under åren 2002-09 jobbade Benjamin deltid som egen företagare då han drog kurser i uttrycksförmåga för företag.

***

Omtyckta kåsören ”Taxichaufför Lindgren” blev författare och släpper nu sin andra kriminalroman om Helsingfors undre värld. Prostitution är det centrala temat i nya Mörkrets änglar.

– Den här biten av nutidens Helsingfors, brottsligheten, hororna och knarket har inte beskrivits på svenska. Därför tyckte jag det var intressant, säger författaren Benjamin Laustiola, 42.

Han slog igenom som kåsören ”Taxichaufför Lindgren” med anekdoter om vad som sker i baksätet på en droska i stan. Livet som taxichufför beredda också Laustiola i verkligheten på att skriva om stadens dolda sidor.

– Politikerna kan käbbla om de problemen med prostitution, knark och brottslighet hur länge som helst, men de försvinner ingenstans, säger mannen som sett det mesta av den djungel också Helsingfors förvandlas till när mörkret faller.

Janne Strang intervjuade Laustiola i Studio HBL

Läs mera på förlagets hemsida.