Jörn Donner

Foto: Kim Öhrling

Foto: Kim Öhrling

Jörn Donner föddes 1933 i Helsingfors. Han är författare, filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker, politiker (SFP och SDP och DFFF) samt filosofie magister.

Donner är prisbelönt författare och filmskapare som till dags dato är den enda finländare som tagit hem en Oscar. Detta skedde 1984 för Ingmar Bergmans Fanny och Alexander som Donner producerade.

Donners genombrott som författare kom med boken Rapport från Berlin 1958, som även uppmärksammades internationellt. Hans litterära storverk är romanserien om släkten Anders, som inleddes år 1974 med romanen Nu måste du (eller Den sista sommaren). Romanen Far och son, som ingick i serien, tilldelades Finlandiapriset år 1985. Serien avslutades år 2001 med Hjärtat är en svekfull vän. Förutom reportage och romaner har Jörn Donner även skrivit självbiografiska verk, företagshistoriker och böcker om bland annat Ingmar Bergman och Carl Gustaf Mannerheim. Donner har dessutom regisserat femton filmer och producerat ett flertal. År 1984 mottog han en Oscar som producent för Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander. År 1963 fick hans film En söndag i september pris som den bästa debutfilmen på filmfestivalen i Venedig. Romansviten om släkten Anders har gjorts till en 12-delad TV-serie. En TV-film baserad på Presidenten visades år 2000.

Läs mer på förlagets hemsida.