Merete Mazzarella

Foto: Lorna Bartam

Foto: Lorna Bartam

Född: 1945
Bor: i Helsingfors och Ekenäs
Familj: man Lars Hertzberg, son och två barnbarn i USA
Skriver helst: essäer om högt och lågt, gärna med utgångspunkt i litteratur

Född i Helsingfors, och uppvuxen i Schweiz, Kina, Turkiet, England och Finland. Sitt yrkesverksamma liv har Mazzarella undervisat i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, som professor åren 1998-2008. Hon undervisar också läkare och läkarstudenter vid Helsingfors universitet och Uppsala universitet

Merete Mazzarella debuterade år 1979 med den självbiografiska boken Först sålde de pianot. Sedan dess har hon finslipat sin essäistiska stil, där hon blandar lärda reflexioner och litterära citat med personliga tankar och infall i ständig dialog med läsaren. Hennes böcker, kolumner och artiklar både i finlandssvenska och rikssvenska tidningar har fått en tacksam publik, som i stora skaror möter upp varhelst hon uppträder. Genom sin förmåga att göra också det alldagliga intressant, har hon vidgat gränserna för den finlandssvenska essäistiken. Hennes böcker har översatts till finska, tyska och danska.

”Merete Mazzarella är en av Svenskfinlands viktigaste skribenter, hennes essäistik präglas av vidlyftiga hopp från anekdoter ur det lilla livet till perspektivrik litteraturanalys. Ämnena tycks alltid träffa mitt i prick, det är som om man alltid velat läsa just precis det Mazzarella väljer att skriva, om det så gäller tantkraft, otrohetens lockelse i det borgerliga äktenskapet eller läsandets historia. Eller åldrandet.” Charlotte Sundström i Ny Tid.

Läs mer på förlagets hemsida.