Maija Hurme

12621-hurme-maija

Fotograf: Anssi Hurme

Illustratören Maija Hurme (f. Mendelin, 1976) är layoutjournalist och nyhetsgrafiker på Hufvudstadsbladet. Hon har studerat journalistik och historia i Helsingfors och tidigare jobbat på Studentbladet, Borgåbladet och City-lehti, främst med layout och grafik. Ritar, målar, odlar palsternackor och lever familjeliv i Helsingfors.

Maija Hurme besöker lågstadierna i Raseborg under Bokkalaset.

Vad är kärnan i ditt konstnärsskap?

Jag vill berätta historier samtidigt som jag bygger upp estetiska världar. Jag plockar intryck från egna och andras barn, naturen, små udda föremål, miljöer och till exempel inredningstidningar som är en guldgruva av stolar, bord, köksattiraljer och udda föremål.

Varför är litteratur viktigt?

Bilderböcker är barnens första inblick i litteraturen och bildkonsten. De bilder vi ser som barn blir kvar hos oss och kan ploppa upp på sätt eller annat mycket senare i livet. Bilderböckerna ska vara av hög kvalitet och mångsidiga, det ska finnas många röster och variation i bildberättandet. Böcker för barn är speciella på det sättet att man läser dem om och om igen, och barnet lär sig språket via böckerna och känner en närhet med den som läser högt. Läsningen kan vara fina, unika stunder tillsammans med barnet eller monotona rutinläsningar för att få barnen att sova. Båda är viktiga!

Läs mer om Hurme på förlagets hemsida.

Aktuellt i utställningsturnén BY som finns på på Galleri Elverket 11.5-3.8.2014.

Maija Hurme har tillsammans med Anssi Hurme utkommit med bilderböckerna Under täcket (2012) och Fladdermuspojken (2014).