Hussain Khalid

khalid hussainImport Export är den första spelfilmen i Norge som gjorts av en regissör med invandrarbakgrund. Manusförfattaren Khalid Hussain blev känd i Norge med sin roman ”Paki”, som han skrev redan som 16-åring. Romanen har också blivit teater. Han har skrivit och regisserat flera kortfilmer samt regisserat två spelfilmer i Pakistan: Dharkan och Jan Jan Pakistan.

Filmen Import-Eksport [2005, 90 min.] visades med acklamation på Ekenäs Filmfest i januari. Nu får både Ekenäs gymnasium och allmänheten en ny chans att se den, samt träffa regissören som i vintras, pga sjukdom, var tvungen inhibera sin resa till Ekenäs.

Khalid Hussain uppträder på Karelia fredag 3 oktober kl 17 [2005, 90 min.]

Om filmen Import-Eksport

Jan, en 25-årig aspirerande rockmusiker och Jasmin, en 24-årig pakistanska, är förälskade i varandra. Problemet är bara att Jasmin redan är förlovad med en kille från Pakistan. Hon får bara gifta sig med någon som familjen valt ut och nu står bröllopet för dörren.

Allt verkar hopplöst, men Jan älskar Jasmin så mycket att han inte kan förmå sig att släppa henne. Han inser att för att få Jasmin måste han vinna familjens gunst. Under förevändning att han ska skriva en uppsats om invandrarbutiker, söker Jan upp familjens affär. Där träffar han Jasmins pappa Allahditta, en hetlevrad butiksägare.

Allahditta är inte särskilt förtjust i nordbor och dessutom har han mer än fullt upp med att planera det kommande bröllopet.

Mötet mellan Jan och Allahditta blir ett möte mellan öst och väst, mellan det norska och det pakistanska.

INTERVJU MED REGISSÖREN

Ombytta roller på norska

– Filmen är bunden av vissa dramaturgiska grepp som romanen är fri från. Mina romaner tillkommer därför mera under vägen än filmerna, säger Khalid Hussain som arbetar parallellt med både den rörliga bilden och det skrivna ordet.

– Det började som en novellfilmidé på ungefär en halvtimme. Jag ville pröva på ett nytt perspektiv så att man följer en pakistansk man som blir ingift i Norge, inte det klassiska att en invandrare i Europa gifts bort till andra sidan av jordgloben. Den berättelsen jobbade jag ganska länge på för det var en helt ny problematik, säger Khalid Hussain.

Filmen skulle heta Import-Eksport, men visade sig ganska snabbt vara omöjlig att få finansiering för. Hussain fick ändå ett förslag om att modifiera berättelsen och göra om det till långfilm. Efter tre år av manusarbete blev det ombytta roller i en dramakomedi så att pakistanske Jasmin (Iram Haq) har ett förhållande med den aspirerande norska rockmusikern Jan (Bjørnar Teigen) samtidigt som hennes föräldrar planerar ett bröllop med Jasmins kusin.

Första invandrafilmen i Norge

Import-Eksport hade slutligen premiär i Norge 2005 och var då den första filmen som gjorts av en norrman med invandrarbakgrund. Hussain har också tidigare utmärkt sig inom kategorin ”först ut”, då han som tonåring skrev romanen Pakkis.

Pakkis, från 1986, handlar om den 15-åriga invandraren Sajjad som lever ett dubbelliv där han slits mellan två identiteter; i det ena livet är han en norsk skolungdom som spelar fotboll och går på fest, i det andra är han en pakistansk pojke som drar till moskén och som måste lyda sin auktoritära far.

När romanen kom ut utgjorde den ett vitaliserande inslag i invandrarsamhällena i Norge och korades på flera håll till den stora norska invandrarromanen. Något som Hussein aldrig var helt bekväm med speciellt när det gäller långdragna paralleller till hans eget liv.

(Filmjournalen)