Calle Hård

Calle Hård

Calle Hård

Calle Hård, journalist och författare, är född 1946 i Vasa och växte upp i Karis. Examen i journalistik vid Svenska Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors 1967. Arbetade ett år vid Nya Pressen och ledde ett ungdomsprogram, Ung Journal, i TV. Flyttade 1969 till Stockholm. Bor sedan tio år på Holmön utanför Umeå under sommarhalvåret och vintertid i södra Indien, delstaten Kerala.

Hård tillhörde Expressens fasta medarbetarstab i 26 år, där han profilerade sig som nyhetsreporter, utlandsmedarbetare och featureskribent. 1974-76 var hans tidningens korrespondent i Helsingfors. Efter Expressen följde nio år som Västerbottens-Kurirens Lappmarksreporter med stationering i Lycksele och Umeå. Sedan 2005 är böcker hans huvudsyssla.

Som författare använder Hård kunskaper och rutiner från journalistyrket. Varje bok belyser ämnen som kräver grundlig research. Experter inom Umeå universitet används flitigt.

Calle Hård är gift med Marianne, före detta chef vid kulturförvaltningen i Umeå kommun. Hon är delägare i resebyrån Ganesha Travel, som skräddarsyr resor till södra Indien. I familjen finns fyra barn och åtta barnbarn.

2006

Numret till Calicut heter debutromanen. Den inleder en trilogi om den nyblivna journalisten Marit Sköld. Miljön är den svenska Lappmarken och handlingen kretsar kring den främlingsfientlighet som drabbar utländska bärplockare och den samiska befolkningen.

Hård vill visa hur löst rättssäkerheten sitter, då ett samhälle känner sig hotat. Myndigheter som försöker bredda sitt handlingsutrymme och media som säljer på rädsla får plötsligt gemensamma intressen.

2007

Med döden som bröllopsgäst. Om människor i Kerala, södra Indien är en reportagebok. Baksidestexten upplyser:

tar Calle Hård läsaren med under den polerade ytan av det moderna Syd-Indien, där unga män torterar och mördar sina hustrur för att få större hemgift.

Nödtorftigt maskerat av flotta tjänstebilar och importerade konsumtionsvanor frodas vidskepelse, rasism och sexualskräck.

Arbetet finansierades med ett Sida-stipendium. Med döden som bröllopsgäst blev även en timslång radiodokumentär, som sändes i YLE, Radio Vega i augusti 2006. Jannike Store var producent.

2008

Den anständige massmördaren handlar om förgiftade lantarbetare i södra Indien. Tillverkningen av pesticider som förbjuds i Europa och USA flyttas till utvecklingsländer där säkerheten är minimal.

För att följa insektsbekämpningen på plats bodde Calle Hård en månad bland teplantager och cashewnötsodlingar i västra Ghatsbergen.

2010

De döda hundarna på Kovalam Beach. Fågelinfluensa, svininfluensa och … hundpest. Människans bäste vän blir hennes största fiende.

I den sista romanen i trilogin träffar läsaren Marit Sköld i Stockholm, där hon fått ett tillfälligt arbete på den stora kvällstidningen Dagens Spegel.

Romanen är starkt kritisk mot geschäftet med alternativmedicin och de indiska myndigheterna ovilja att kritiskt granska preparat och metoder. Hård pekar också på medias brist på ansvar då det gäller rapporteringen om större epidemier.

Horan som log är en fristående spänningsroman som håller sig till samma ingredienser; norra Sverige och södra Indien.

Huvudpersonen, pensionären Nils Anders Nylund, har nyss tvingats lämna sitt arbete och är deprimerad. Då en ung kvinna med utländskt utseende hittas mördad i strandvattnet heter det att hon varit prostituerad. Nylunds rättskänsla säger något annat.

VAD ANDRA TYCKER

Numret till Calicut

boksidan.net, Lovelina

… han tar upp historiska och politiska frågor, väver in dem i handlingen så pass skickligt och smidigt att man inte ens märker att han plötsligt berättat något väsentligt, något som kommer från verkligheten. Och man pratar ibland om polisromanen som samhällskritik och jag vet ärligt talat inte om jag någonsin förut stött på det så tydligt och så skickligt som i Hårds debut.

BIBLIOTEKSTJÄNST, Gustav Rothelius

…en av de i mitt tycke bästa spänningsromanerna…

Den anständige massmördaren

ARBETAREN, Josephine Askegård

… huvudpersonen, den unga, just sparkade journalisten Marit Sköld, med sin skogsröjande pojkvän Kalle, adopterad med rötter i Indien, ramlar in i en historia med en försvunnen industriman och kemist. Murvlandet leder till Kerala, där smutsig, för att inte säga livsfarlig skadedjursbekämpning vid teodling skyddas av vänsterregeringen.

Marit rusar fram med skygglapparna på och styr rakt i fällan.

Frågan är om målet helgar medlen – rättvisa skipas men det moraliska priset blir högt. Frågeställningar som andra populära deckarförfattare försökt (tänk Liza Marklund, Henning Mankell) driva men som här höjer sig över det privata – och provinsiella.

Marit är en välkommen hjältinna – jag sträckläste berättelsen om manipulation och kapitalistisk ignorans utanför strålkastarljuset. Smutsiga affärer sker i uttänkta sprickor i samhället, och en duktig reporter kan göra skillnad. Det tror jag är Calle Hårds högst angelägna budskap.

De döda hundarna på Kovalam Beach

KRISTIANSTADSBLADET, Cecilia Isberg

Calle Hård har själv varit kvällstidningsjournalist i många år. Det gör inte bara att han är väl initierad i hur arbetet på en tidningsredaktion funkar, på gott och ont, han har också det rappa språket, drivet i berättelsen och en väl researchad story att berätta.

Det är dessutom trovärdigt hela vägen, det scenario som Calle Hård bjuder oss läsare skulle verkligen kunna hända.

BIBLIOTEKSTJÄNST Gustav Rothelius

… en spänningsroman där handlingen växelvis utspelas i Västerbotten och i den indiska delstaten Kerala, och där miljöerna och människorna skildras insiktsfullt och vederhäftigt. Det är inte så mycket idogt polisarbete utan fastmer trägen verksamhet av den pensionerade journalisten Nils Anders Nylund som gör att mordets gåta uppdagas, en gåta som visar sig ha kopplingar till svenskt bistånd och läkemedelsindustri i Indien. En tillförlitlig intrig, en väl fungerande prosa och trovärdigt skildrade människor och miljöer gör att detta är en kriminalroman som höjer sig över mängden.

VÄSTERBOTTENS FOLKBLAD, Elin Larsson

…  Det är en väldigt välskriven bok och det märks att Hård gjort sin research. Resultatet är att det känns som att vi verkligen rör oss mellan Indien och Norrland där vi får möta alla dessa karaktärer som hela tiden fortsätter att utvecklas i en berättelse som känns mer som ett reportage än som en roman.

DAST MAGAZINE, Lennart Högman

Horan som log har lite andra egenskaper än en lokalt förankrad mordhistoria i havsmiljö som Fjällbacka, Marstrand eller Sandhamn. Boken är skriven av en gammal Expressenjournalist. Det märks. Läsaren drivs fram över sidorna. Men Hård har även humor. Han gycklar med de mest allvarliga ting och det lättar upp intrigen.

Med döden som bröllopsgäst. Om människor i Kerala, södra Indien.

SUNDSVALLS TIDNING

”… En personlig och dräpande guide till ” The shinig India ”

TIDSKRIFTEN SYDASIEN

”… en mycket, mycket bra bok. Från första meningen är man fast”.

De fyra första böckerna har kommit ut på Isaberg Förlag.www.isaberg.nu

Horan som log är utgiven av Vulkan. www.vulkanmedia.se

För att läsa mer om Calle Hård, titta in på hans hemsida. Där finns hans egen berättelse om författarskapet och sammandrag av spänningsromanerna. www.callehard.n.nu

Lyssna på Calle Hård vid Littfest i Umeå 2010 http://bambuser.com/v/680843

Läs SVT:s intervju med Calle Hård om Horan som log http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/holmon-moter-indien-i-calles-roman