Mat och böcker – kräftor, poesi och samer

krafta

Illustration: Anna Retulainen

Lunch med kräftsoppa fre 3.10
Nytt för i år är fredagens litterära sopplunch i biblioteket. Under en förlängd lunchpaus har du möjlighet att inta näring för både kropp och själ i Bibliotekskaféet fredagen
den 3 oktober klockan 11–12.30. Kombinationen är delikat. Medan du inmundigar en härlig kräftsoppa får du höra om kräftor och finlandssvenska kräfttraditioner. Agneta Rahikainen  diskuterar sin omskrivna Södergranbiografi Kampen om Edith med Lärkkullas nye direktor Björn Wallén och Alma Pöysti läser några av dikterna. Sedan för historikern Märta Norrback oss med på brukspatron Hisingers resor i Europa. Efter lunchen blir det guidad tur på Pro Artibus utställning Kräftskivan.
Lunch 10 €. Ekenäs bibliotek, bibliotekscafé

Litterärt kryddad Supé lö 4.10
Bokkalasets litterära supé serveras i år för första gången på Knipan. Buffén dukas fram lördag kväll den 4 oktober
klockan 19.00.
I kombination med läckerheterna på buffébordet så som gravad och rökt lax, kräftströmming, rökt grisfilé och rökt lamm, lantpaté, kycklingfilé och gäddfärsbiff m.m. serveras litterära smakprov. Dem bjuder författarna Anna Jansson, Solja Krapu, Lars Sund och Staffan Bruun på. Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg är konferencier. Bandet Ben Guevara spelar upp till dans.
Supébiljetter 40 €. Förhandsbokningar tfn 019-2413200 el. gh@restaurantgh.fi

Samisk brunch sö 5.10 kl. 11.30-13.30
Hotell Sea Front står för Samisk brunch mellan klockan 11.30–13.30. I samband med brunchen presenterar Anneli Jonsson boken Smak på Sápmi. Brunchkock är Heikki Nikula som är chefskock och ägare till Tradition Hotel Kultahovi i Enare. På menyn samiska läckerheter på renkött, svamp, fisk och bär. Katarina Gäddnäs och Solja Krapu står för underhållningen under brunchen.
Brunchbiljetter 25 €. Förköp: tfn 019-2461 500 eller info@hotelseafront.fi