Program

Hela programmet som utskriftsversion enligt tid.
Program per dag finns på de egna undersidorna.

Mera om författare och programmet kan läsas i Bokkalasets tidning Kalasmeny 2014.

Spänning är temat för årets litteraturfestival

Det trettonde Bokkalaset arrangeras i Ekenäs och hela Raseborg 2–5 oktober 2014.
Flera än fyrtio författare och artister medverkar. Över 3000 dagisbarn och skolbarn i hela  Raseborg bjuds på program som uppmuntrar till att läsa.

Mat och böcker

Nytt för i år är fredagens litterära sopplunch i biblioteket. Där läser Alma Pöysti Edith Södergrans dikter och Agneta Rahikainen diskuterar sin omskrivna Södergranbiografi med Lärkkullas nye direktor Björn Wallén. Sedan för historikern Märta Norrback oss med på brukspatron Hisingers resor i Europa. Efter lunchen blir det guidad tur på Pro Artibus utställning Kräftskivan.
Den litterära supén hålls i på Knipan. Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg är konferencieroch flera av kalasets författare medverkar. Bandet Ben Guevara spelar upp till dans.
På söndag är det samisk brunch på Hotel Sea Front. Den samiske kocken Heikki Nikula från Enare lagar samiska läckerheter på renkött, svamp, fisk och bär.

Spännande författare

Från Sverige kommer deckarförfattaren Anna Jansson och Calle Hård. Från Sverige kommer också Mark Levengood, Lars Sund och Christina Falck. Anneli Jonsson som är ordförande för Slow Food Sápmi medverkar under brunchen på söndag.
Från Norge deltar filmaren och författaren Khalid Hussein. Hans film Import–eksport visas på fredag morgon och på eftermiddagen berättar han mer om sitt liv som invandrare.
Bland de Inbjudna finlandssvenska författare finns Staffan Bruun, Benjamin Laustiola, Jörn Donner, Göran Eriksson, Michel Ekman, Pia Ingström och Merete Mazzarella.
På lördagen diskuterar Elisabeth Rehn och Maria Romantschuk hur det är att bli ”spökskriven”. Marita Karlsson, Marit Lundström och Virve Weckström presenterar den lokala livsstilsboken Vägröjare i biblioteket. På söndag predikar Katarina Gäddnäs i Ekenäs kyrka.

Kalas på stan

På Rådhustorget i Ekenäs blir det bokbytarmarknad och en boktravningstävling som en uppföljning till fjolårets lyckade vedtravningstävling. Öppet hus blir det i stadens bokbuss som parkeras i övre delen av Kungsgatan och Kungsbokhandeln har lovat bjuda på en överraskningsgäst på lördagens bokjippo.

Barn och unga

Också i år satsar Bokkalaset på barn och ungdom med program för skolor, daghem och förskolor i hela Raseborg. Programmet för skolorna pågår hela vecka 40 och inleds med att alla sjätteklassare i Raseborgs svenska skolor bjuds in till spökvandring på Svartå Slott.
Skolorna besöks av bl.a. den svenska medeltidsexperten Gudrun Wessnert, illustratören Maija Hurme och författarna Carina Wolff-Brandt, Malin Kivelä, Kaj Korkea-aho, Mia Franck, Henrika Andersson och Maria Turtschaninoff. Också deckardrottningen Anna Jansson som
skrivit hela 20 barnböcker besöker skolor och berättar om detektiven Emil Wern. Tidskriften SOS-nytt bjuder barn med specialbehov på en interaktiv show med marionettdockor.
Raseborgs bokbuss kör till nästan 20 daghem. Med bokbussen åker ”Mumintrollet” Sixten Lundberg och läser Mumin klassikern ”Hur gick det sen” för dagisbarnen.
Raseborgs ungdomsbyrå ordnar en bloggpanel på fredagkväll i Ekenäs ungdomsgård.

Poetry Slam

Också i år kommer Europamästaren i Poetry Slam, Olivia Bergdahl, till fredagens Poetry Slam på Karelia. Hon sekunderas av Solja Krapu från Umeå.

Arrangörer: Ekenässällskapet, Raseborgs stads kulturbyrå och Raseborgs stadsbibliotek.
Programmet för skolor och daghem har Västnyländska Kultursamfundet/Luckan Raseborg som huvudarrangör.

 

2 thoughts on “Program

  1. Päivitysilmoitus: Bokkalaset i Ekenäs går bra att varva med skogsutflykter | "I am linked therefore I am"

  2. Päivitysilmoitus: Bokkalas går bra att kombinera med svamputflykter! | "I am linked therefore I am"

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s